logo menu icon
keyboard_arrow_leftTerugkeren
So Yes – aangepaste kledij voor levensgenieters met een beperking

29 September 2021

So Yes – aangepaste kledij voor levensgenieters met een beperking

Graag stellen we een nieuw lid van Zorgarchitect vzw voor : So Yes Fashion
Wat een ontdekking !
Een webshop voor personen met een beperking, bijvoorbeeld voor rolstoelgebruikers die een makkelijke comfortabele broek willen of mensen die éénhandig hun jas willen aantrekken.
Dit zijn maar enkele voorbeelden van wat So Yes Fashion te bieden heeft.

We vroegen aan Sofie Ternest medeoprichter enkele vragen :

Hoe ben je op het idee gekomen om So Yes op te starten?  

Jessie en ik zijn 2 ergotherapeuten die samen werkten in het revalidatiecentrum van het toenmalig Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare, nu AZ Delta genaamd. We werden dagelijks geconfronteerd met de problemen die de revalidanten hadden inzake kleding. Zo zagen we heel wat rolstoelgebruikers met ontblote rug, korte broekspijpen, doorzitwonden door de wrijving van de achterzakken van de broek, … Of mensen met een halfzijdige verlamming die alle moeite hadden om zich éénhandig aan- en uit te kleden. Aangezien er weinig tot niets op de markt was, besloten we om zelf een onderneming op te starten om in te kunnen spelen op de noden van deze doelgroep. 

 

Wat is jouw ervaring met kledij en rolstoelgebruikers?

Heel vaak dragen rolstoelgebruikers een gewone joggingbroek omdat dit nu eenmaal het meest comfortabel zit. Rolstoelgebruikers willen echter ook graag modieus gekleed gaan zonder in te moeten boeten op het comfort waar ze zo naar op zoek zijn. Dankzij aangepaste kleding die er modieus uitziet en vooral ook praktisch is, kunnen we de mensen helpen in hun zelfstandigheid, vrijheid en eigenwaarde. Zo konden we een dame helpen die om de 4 uur thuis moest zijn om te kunnen sonderen op het bed. Dankzij onze aangepaste rolstoelbroek met extra diepe rits, kan de dame op een gewoon toilet sonderen zonder de broek te moeten uitdoen. Op die manier kunnen wij haar zelfstandigheid aanzienlijk vergroten. 

 

Wat behoort tot de collectie? 

Voor rolstoelgebruikers hebben we heel wat verschillende broeken afhankelijk van de nood. Zo hebben we rolstoelbroeken met een extra diepe rits vooraan of 2 zijritsen om te kunnen sonderen of een urinaal gebruiken vanuit de rolwagen. Anderen opteren liever voor een rolstoelbroek op elastiek die hoog komt op de buik. 

Mensen met een halfzijdige verlamming kunnen bij ons terecht voor hemden met magnetische knopen, jassen met magnetische rits, broeken op elastiek, … om zich éénhandig te kunnen aan- en uitkleden. 

We breiden ons assortiment elk jaar meer en meer uit om een antwoord te kunnen bieden op de grote vraag. Zo zijn we samenwerkingen aangegaan met bedrijven die aangepaste kleding aanbieden die een mooie aanvulling zijn op onze collecties. Zo werken we sinds kort samen met Tommy Hilfiger die hun Adaptive collectie via ons verdelen. Verder zullen we binnenkort ook modieuze sneakers in ons aanbod hebben die gemaakt zijn voor mensen met een orthese of beha’s met magnetische sluiting.  Zo hebben we een ruim aanbod voor zowat iedereen met een fysieke beperking. 

 

Is er ruimte voor maatwerk?

Maatwerk is niet mogelijk, maar kleine aanpassingen op bestaande modellen kunnen wel gerealiseerd worden: inkorten van de broek, een broeksband verlagen, mouwen inkorten, …

 

Wie maakt de kledij? Heb je een partner om dit samen te doen?

De kledij wordt grotendeels gemaakt door een Belgisch productie atelier in Tunesië. Zij zetten onze ideeën om in concrete patronen en prototypes, wij testen deze dan uit bij ons doelpubliek en onze (rol)modellen tot we 100% tevreden zijn.

 

Waar kunnen we jullie vinden ? Is er fysieke winkel ? 

We hebben een webshop (www.so-yes.com) waar mensen alle nodige informatie kunnen vinden en bestellingen plaatsen. Verder kunnen ze ook terecht in onze showroom in Zwevezele of in één van onze verdeelpunten.  


Lees meer:

REVA 2023

14 November 2023

REVA 2023

Uitnodiging REVA 2023. Op 7, 8 en 9 december kan je Zorgarchitect vinden in samenwerking met vzw Tolbo en Terug Mee op stand A1.18. Een informatiebeurs voor mensen met een beperking. Je ontmoet er heel wat exposanten en kan er deelnemen aan lezingen en workshops. Iedereen is welkom op REVA: mensen met en zonder beperking, jongeren en ouderen, professionele hulpverleners, mantelzorgers...

LEES MEER

Zorgarchitect zet in op de toekomst

2 July 2021

Zorgarchitect zet in op de toekomst

Het internet is het middel om te zoeken naar het antwoord op jouw vragen rond zorg. Helaas is het aanbod zo groot dat we heel veel tijd verspillen achter onze computer of moeten we veel rondbellen of mailen vooraleer we de juiste therapeut of dokter hebben gevonden. Kortom er is gewoon teveel. Het idee is gekomen uit eigen ondervinding, door uren achter te computer te zoeken naar de juiste zorg.

LEES MEER

Persoonlijk verhaal: een heel bijzonder meisje

12 September 2021

Persoonlijk verhaal: een heel bijzonder meisje

Wat een geluk... Hoe vaak heb ik al niet gedacht wat een geluk dat ons Klara geboren is in een gezin zoals het onze… Het had zo anders kunnen lopen. Zoveel kinderen met problemen die hulp nodig hebben en die deze mislopen of onvoldoende krijgen, of zelfs verkeerd krijgen… Er is nog zoveel onrecht in wereld en zelfs in ons eigen welvarende maatschappij is het soms zo onrechtvaardig of moeilijk. Wat een zegen was de eerste lockdown voor Klara… misschien klinkt dit vreemd maar dit kon niet beter vallen voor onze dochter. Klara wordt eind mei 8 jaar en heeft al een hele weg afgelegd. Ik vertel jullie graag haar verhaal en hoe wij als ouders daarmee omgaan, en zoeken naar oplossingen.

LEES MEER